Mi a teendő baleset vagy műszaki hiba esetén?

Car-Problems

Oszd meg a cikket és segíts másoknak!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Hogyan hívjunk segítséget ha elakadtunk? Kit hívjunk? Milyen információkra van szüksége a segítségünkre sietőknek? Cikkünkben összeszedtük ezeket információkat!

Segélyhívás – a pontos helymeghatározás. 

Baleset vagy műszaki hiba esetén segítséget hívó személynek pontosan tudnia kell hol tartózkodik. A hirtelen bekövetkezett esemény, stressz, izgalom szempontjából sokak számára nehéz beazonosítani a pontos helyzetet. A navigációs eszközök és a mobiltelefonok nagy segítséggel lehetnek az ismeretlen helyeken az utak megkeresésében.

Ha előre megismerjük a tartózkodási helyünk behatározódását, különféle módszereit, vészhelyzetben nyugodt, tiszta fejjel, azonnal meghatározhatjuk a helyzetet, hogy a mentőközpont szakemberei minél hamarabb megkezdhessék a segítségnyújtás szervezését. 

Utcanévtáblák és házszámok

Lakott területen a legegyszerűbb utcanevek és a házszámok alapján tájékozódni. Mielőtt felhívná 112-őt – tegye a következőket:

  • meghatározni a helynevet, esetleg a körzetet is (helytábla)

    – meghatározni az utca nevet. 

       Az utcanévtáblák általában a kereszteződésekben találhatók.

A következő keresztutca neve gyakran elegendő ahhoz, hogy megfelelő pontossággal leírhassa a saját utcájának helyzetét. Különösen hosszú utcákban a házszám segít meghatározni épp hol tartózkodunk.

Az útpálya jelei 

Autópályákon, állami utakon és kerületi utakon az ön helyét állomásjelzésekkel lehet meghatározni. Az állomásjelzők alakja országoktól függően eltérő lehet. Mindig tartalmazzák az utca számát (és kategóriáját), a szakaszszámot és az állomáson (futott kilométer) a szakaszon belül.

Az állomás jeleit 500 méter távolságra helyezik el az út jobb oldalán. Egy nyíl gyakran jelzi a megállási irányt (növekvő kilométerek).

Segélyhívás kezdeményezésekor gyakran elegendőek a legközelebbi állomásjelzőn szereplő információk. A pontosabb hely érdekében a vezető állomások segítségével becsülheti meg a távolságot a következő állomás jelig. A határvonalak távolsága minden úton 50 méter.

Tájolás az autópályán

Az autópályákon való helyzetét az autópálya száma és az utolsó keresztezés alapján is meghatározhatja. Az autópályákon mindig meg kell határozni a menetirányt. Egyes államokban továbbra is megtalálhatók a régi, kék kilométer táblák; ezek a szekciószámok és állomások alternatívájaként használhatók.

Segélyhívó telefonoszlopról történő híváskor a telefon helyét automatikusan közlik a vészhelyzeti irányító központtal. A hívó félnek nem kell aggódnia, hogy hol van. A segélyhívó állomások az autópálya mindkét irányában elérhetőek 2000 méter távolságban.

Navigációs készüléket segítségül hívni

Sok utazó mobil vagy beépített navigációs készüléket használ a járműben. A legtöbb navigációs készülék önmeghatározó funkcióval van felszerelve. A képernyőn megjelennek az aktuális koordináták, és gyakran az állam, kerület, önkormányzat, utcanév vagy házszám és esetleg a legközelebbi kereszteződés neve. A koordináták különböző formában jeleníthetők meg. A mentőközpontok bármilyen koordináta formátumot tudnak kezelni.

Töltse le a földrajzi adatokat mobiltelefon segítségével

Az utazók manapság gyakrabban használnak okostelefonokat, mint egy navigációs eszközt. Ezek erős GPS vevővel is fel vannak szerelve. Gyakran azonban nem olyan könnyű lehívni egy használható helyzetinformációt (földrajzi koordináta, cím) az okostelefonon. A felhasználónak telepítenie kell és futtatnia kell egy megfelelő alkalmazást. A következő kulcsszavak alatt találhatók az alkalmazásboltban:

GPS-információ, -GPS-állapot, -iránytű, navigáció, -sürgősségi segélyhívás, -hol vagyok, -tartózkodási hely, -koordináta

Nem minden navigációs alkalmazás kínál lehetőséget az aktuális hely koordinátáinak megjelenítésére. Mindenesetre a felhasználónak vészhelyzet előtt meg kell ismernie alkalmazását, és ki kell zárnia a lehetséges hibaforrásokat:

Az alkalmazás helymeghatározási funkcióinak jóváhagyása a beállításokban

Az okostelefon GPS-vevőjének internetkapcsolat nélkül is képesnek kell lennie a helymeghatározására

A GPS vétel csak szabadban működik

Online bontási szolgáltatásunk az aktuális hely koordinátáit is megjelenítheti, és kérésre elküldhető nekünk.

Így működik az automatikus segélyhívó eCall

Egyes autógyártók már kínálnak eCall funkciót járműveikhez. Baleset után (légzsák kioldásával) vagy kézi hívás (SOS gomb) után ezek az eszközök hanghívásos kapcsolatot létesítenek mobil rádiójelen keresztül, és elküldik az aktuális hely koordinátáit és a jármű egyéb adatait, a gyártó segélyhívó központjához. A segélyhívó központ megvitatja a járműben tartózkodókkal a bekövetkezett helyzetet, és szükség esetén haladéktalanul értesíti a felelős mentőközpontokat.

Szeretnél azonnal értesülni ehhez hasonló tippekről?

Iratkozz fel hírlevelünkre!