Lemerült az akkumulátor? Mutatjuk a legjobb megoldást!

bika_01

Oszd meg a cikket és segíts másoknak!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Mi a helyes sorrend? Előszőr az akkumulátor negatív vagy pozitív pólusa jön? A fekete vagy a piros kábel? Ha te is bizonytalan vagy kövesd az alábbi 11 pontot és az autód újra életre kel – akksikímélő módon.

Először vess egy pillantást mindkét autó – a segítségnyújtó és a saját – használati útmutatójára, hasznos információkat tartalmazhatnak. Fontos betartani az ott leírt sorrendet, szélsőséges esetekben az akkumulátor vagy a vezérlőegység tönkremehet, és a segítőket veszélyeztetheti az akkumulátorsav szivárgása.

1. Elakadást jelző háromszög és láthatósági mellény

A jármű forgalmas, zsúfolt úton vagy lakott területen kívül áll?
Első és legfontosabb teendő a terület biztosítása az elakadást jelző háromszöggel – de előtte nulladik lépésként vegyél fel egy láthatósági mellényt.

2. Piros vezeték  (+)

Csatlakoztasd a piros vezetéket elsőként a segítségnyújtó jármű akkujának pozitív pólusához, majd a meghibásodott jármű akkujának pozitív pólusához. Fontos a sorrend!

3. Fekete vezeték (-)

Most csatlakoztasd a fekete kábelt a segítségnyújtó akkumulátorának negatív pólusához. A másik végét a meghibásodott jármű földelési pontjához (lásd a kezelési útmutatót) vagy a motorblokk szabad fém pontjához rögzítsd. Semmiképp ne csatlakoztasd a fekete kábelt a meghibásodott jármű akkumulátorához vagy karburátorához – ellenkező esetben fennáll a szikrázás veszélye!


Figyelem! Ez a hiba költséges lehet!
Ne keverd össze a pozitív és negatív pólusokat!
A megfelelő szimbólumokat a pólusok körüli műanyagba öntik, és időnként közvetlenül a pólusokba is bélyegzik. Ha nem találod a jelölést, vagy ha bármilyen okból a polaritások körüli bizonytalanság lépne fel, ne folytasd a műveletet! Jobb szakembert hívni, de a kezelési útmutató áttekintése is hasznos lehet!


4. Indítsd el a segítségnyújtó járművet.

5. Néhány perc múlva indítsd el a meghibásodott járművet.

Ha nem indul, akkor még töltés kell az akkunak, próbálkozz újra néhány perc múlva. Hogy biztosra menjünk érdemes akár 5-10 percet is várni a második próbálkozás előtt, hadd töltődjön az akku. Ha továbbra sem indul akkor érdemes komolyabb segítséget kérni, mert fennáll a kocsi meghibásodásának veszélye.

6. Hagyd járni mindkét autót

Ha a meghibásodott jármű elindult, hagyd mindkettőt néhány percig járni.

7. Kapcsold be a nagyobb fogyasztókat

Tehát végre jár a motor! Kapcsolj be az autóban nagyobb fogyasztókat, például ventillátort, légkondit, világítást – ezzel elkerülhetjük a nem kívánt a feszültségcsúcsokat, és így védjük a fedélzeti elektronikát.

8. Távolítsd el a kábeleket

Csatlakoztasd le a fekete kábelt először a segítségnyújtó autóról, majd a meghibásodott autóról. Ezután jön a piros kábel, ugyanebben a sorrendben.

9. Kapcsold ki a nagy fogyasztókat

Hagyd egy kicsit járni a motort, majd kapcsold le a nem szükséges fogyasztókat.

10. Vezess tovább figyelmesen

Ügyelj a jármű hibaüzeneteire. Meghibásodás esetén állj meg és hívj szakértő segítségét. Figyelem: probléma esetén az elektromos funkciók, mint például a szervókormány meghibásodhat.

11. Töltsd fel az akkumulátort

Ez után még érdemes otthon is tölteni az akkut. Az esetek többségében elegendőek az éjszakára csatlakoztatható kis töltők. Ha erre nincs lehetőség, akkor menjünk a kocsival legalább 10-20 km-t, hogy a generátor megfelelően fel tudja tölteni az akkut.

Ha a probléma ismét felmerül, az AAC kollégái gyorsan és szakszerűen segítenek. Képzett szakembereink elhárítják a hibát vagy szükség esetén, a tag kérésére, a helyszínen újra cserélik a hibás akkumulátort.


Mire kell még figyelni?
– Figyeljünk a bikakábel minőségére. A kábeleknek meg kell felelniük a DIN 72.553 * vagy az ISO 6722 szabványoknak.
– A kábeleknek rugalmasnak kell lenniük. Hidegben a szigetelőanyag megkeményedhet.
– A pólusbilincseket teljesen műanyagba kell burkolni. Csak a fogócsúcs érintkező részei lehetnek fémből.

Szeretnél azonnal értesülni ehhez hasonló tippekről?

Iratkozz fel hírlevelünkre!