Hasznos tanácsok: mit kell tenni ha baleset ér?

aaa-insurance-what-to-do-car-accident-insurance-claim-1090748660-2880x1440-1

Oszd meg a cikket és segíts másoknak!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Egy autóbaleset után sok kérdés merül fel:
Mit tegyek most? Mi legyen a törött autóval? Ki fizeti a kárt? Válaszolunk a balesetekkel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.

1. Mit kell tennem először az autóbaleset bekövetkeztekor? Biztosítsa a baleset helyszínét, kapcsolja be az elakadás jelzőt és tegye ki a figyelmeztető háromszöget 50–100 méter távolságra illetve viseljen láthatósági mellényt.

Ha szükséges, adjon elsősegélynyújtást az érintett személyeknek.

Ezután gyűjtsön bizonyítékokat. Készítsen fotót a baleset helyéről és a sérült autókról . Amennyiben lehetséges keressen tanúkat és kérjen elérhetőségeket.

De ami a legfontosabb: Töltse ki a baleseti jegyzőkönyvet.

2. Mikor kell, illetve mikor ajánlott  rendőrt hívnom ?

Ha személyi sérülés történt.

Ajánlott megint csak, ha bérelt illetve céges autóval történik a baleset.

Nagyobb károk esetén.

Vitás eseteknél, ahol a rendőr dönti el, hogy a közlekedési szabályok elmulasztása végett ki a felelős. 

3. Ki takarít össze, mi lesz a gépjárművel?

Ha a baleset helyén minden tisztázódott, utána az autóról kell gondoskodni. Ha vontatni kell, van, hogy súlyos összeget kell fizetni érte, van, hogy kifizeti a kárt okozó biztosítója és vagyunk mi akiket hívhat és azonnal segítünk. (Természetesen ha nem klub tagunk akkor is)

Azt tudni kell fém-alkatrészek és a törött üveg eltakarítása a te dolgod. A tűzoltóság csak a súlyos baleseteknél felelős.

4. Melyik biztosítótársasággal kell kapcsolatba lépnem baleset után?

Ha a másik fél hibás 100 százalékban, akkor a biztosító teljes kompenzációt fizet. 

Ha részben Te is hibás vagy, vagy a másik félnek kárigénye van, akkor erről értesítenie kell a saját gépjármű-felelősségbiztosítóját. 

Ezután mindkét biztosítótársaság ellenőrzi a tényeket, figyelembe veszi az érintett felek és a tanúk által szolgáltatott információkat. Végül arról dönt, hogy ki melyik részét veszi át a kárnak. A követeléseket e felelősség mértéke szabályozza. Példa: Egy parkolóban két autó ütközik. Nehéz tisztázni ki a hibás. Itt a biztosítótársaságok gyakran 50:50-re vállalják. Ez azt jelenti: Mindenki megkapja a kár felét és egyéb kárigényeket(pl.: autókölcsönzés) A másik 50 százalékot mindenki magának fizeti.

5. Baleset után muszáj-e az autóm megjavíttatni ?

Te döntesz. Vagy megjavítatod vagy ha nem zavarnak az apróbb sérülések(karcolás, horpadás)akkor nem. Ez azt jelenti, hogy a biztosítótársaság megfizetheti Neked a szerelőműhely vagy a kárfelmérő által meghatározott költségeket. Totálkáros autó esetén a csere és a maradványérték közötti különbséget visszatérítik.

Az autónál gazdasági totálkárt állapítanak meg, ha a javítási költség meghaladja az autó tényleges értékét.

Szeretnél azonnal értesülni ehhez hasonló tippekről?

Iratkozz fel hírlevelünkre!